top of page
Search

Unikāla iespēja pārdot HansaMatrix akcijas krītošā tirgū par “buļļu” tirgus cenu



Foto: Publicitātes attēls


Izaugsmes kapitāla fonds FlyCap, kam pieder aptuveni 9% HansaMatrix akciju, piedalīsies brīvprātīgo akciju atpirkšanas piedāvājumā, kas ir spēkā līdz 31. martam. Piedāvātā cena 8,50 EUR par akciju ir par 36 % lielāka nekā 2022. gada oktobra beigās, vēl pirms BaltCap intereses izteikšanas par HansaMatrix iegādi. Cena ir gandrīz 40% virs tirgus vērtības — tā ir laba prēmija, ko mēs, kā akcionārs, nevēlamies laist garām.


“Uzskatu, ka, ja šis atpirkums nenotiks (piedāvājumam tiks pieteikti mazāk par 75% no balsstiesīgajām akcijām), tad ir gandrīz 100% varbūtība ka HansaMatrix akcijas cena nokritīs līdz EUR 6, t.i., kāda tā bija pirms paziņojuma, ja ne vēl zemāk,” prognozē Jānis Skutelis, FlyCap valdes priekšsēdētājs.


“Šī ir unikāla iespēja tā sauktajā “lāču” jeb krītošā akciju tirgū pārdot akcijas par paaugstinātu jeb “buļļu” tirgus cenu,” HansaMatrix brīvprātīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu komentē Jānis Skutelis, FlyCap valdes priekšsēdētājs. Viņa ieskatā HansaMatrix grupas struktūra ar vairākām investīcijām citos uzņēmumos, kas strādā ar zaudējumiem, ir pietiekami sarežģīta. Šo citu uzņēmumu zaudējumi var ietekmēt HansaMatrix iespējas piesaistīt turpmāk lielāku finansējumu.


Stratēģiskais pircējs parasti meklē investīciju iespējas vienā konkrētā biznesā, nevis vairākās nozarēs, līdz ar to gaidīt citu investoru pirkšanas piedāvājumu varētu būt izaicinoši, un tas varētu arī nenotikt,” atklāj J. Skutelis.


Lēmumu pārdot HansaMatrix akcijas sekmē arī ģeopolitiskā situācija — gan Krievijas-Ukrainas karš, gan ASV un Ķīnas saspīlētās ekonomiskās attiecības. Pasaules notikumi rada nestabilitāti un ietekmē makroekonomisko situāciju.


“Šobrīd esošā lielā inflācija viscaur pasaulē var radīt recesiju un mazināt pirktspēju. Inflācija spiež uz izmaksu palielināšanos, kas var mazināt HansaMatrix peļņu un pieprasījumu no klientiem. Nevēlamies nonākt pie uzņēmuma peļņas stagnācijas vai pat peļņas krituma. Šis ir labs brīdis ​​par piedāvāto cenu pārdot HansaMatrix akcijas,” saka Jānis Skutelis.


FlyCap izsniedz mezanīna aizdevumus uzņēmumu izaugsmei


FlyCap ieguldīja HansaMatrix un citos tehnoloģiju uzņēmumos ar iespējkapitāla fonda „FlyCap Investment Fund I AIF” starpniecību laika posmā no 2014 līdz 2018. gadam. Pašlaik FlyCap koncentrējas uz mezanīna aizdevumu izsniegšanu Baltijas uzņēmumiem, ņemot vērā tendenci, ka uzņēmēji meklē alternatīvas banku finansējumam.


“Aizvien vairāk Baltijas uzņēmumi novērtē mezanīna aizdevumu priekšrocības. Aug gan uzņēmēju interese, gan zināšanas par šo finansējuma veidu,” uzsver Jānis Skutelis. “FlyCap Mezzanine Fund II AIF” izsniedz aizdevumus Baltijas uzņēmumiem bez nodrošinājuma, kas ir konkurētspējīgs un saistošs piedāvājums.


Tipiski bankas prasa uzņēmumiem kredīta nodrošinājumu (iekārtas, ēkas u.tml.), savukārt uzņēmējiem bieži vien nepieciešami vairāk līdzekļu nekā banka vēlas piešķirt. Ierasti bankas aizdod līdzekļus apmērā līdz uzņēmuma trīs gada peļņām, savukārt FlyCap šādu ierobežojumu nav, turklāt aizdevums ir bez nodrošinājuma. Mezanīna finansējums var kalpot arī kā papildu aizdevums bankas kredītam. Mezanīna aizdevuma summa ir no 1 līdz 3 miljoniem eiro ar termiņu līdz pieciem gadiem.


FlyCap, izsniedzot mezanīna aizdevumu, dod priekšroku veselības aprūpes, B2B, tehnoloģiju (IT un hardware), kā arī uz ekspertu orientētiem, ilgtspējīgiem uzņēmumiem. Kā finanšu investors FlyCap atbalsta uzņēmuma turpmāko darbību ar fonda uzkrāto pieredzi, zināšanām un kontaktiem.


bottom of page